Елементарно възпитание трябва

Наскоро прочетох биографията на Клинт Истууд от Дъглас Томпсън. Макар и зле написана и също толкова нескопосано преведена, книгата все пак рисува задоволително достоверен и (без)пристрастен образ на стария каубой.

Например не знаех, че покрай филмите и жените, Клинт за кратко се е занимавал и с политика. През 86-та изненадващо се включва в местните избори за кмет на тузарското курортно градче Кармел бай дъ сий, Калифорния, където самият той живее от години. И печели. Изкарва един успешен мандат и въпреки желанието на избирателите, отказва да се кандидатира втори път, но остава силно свързан с местната общност и активно участва в различни общински инициативи.

През 2012 82-годишният Истууд изнася впечатляващ пърформанс на конгреса на републиканците, на който партията представя кандидата си за предстоящите президентски избори Мит Ромни.

„За голямо удоволствие на всички присъстващи Клинт разиграва въображаем диалог с Барак Обама, за когото бе отредил празен стол. Истууд се появява на сцената под звуците на музиката от уестърна „Добрият, лошият и злият“, след което разкритикува политиката на Обама и го обвини, че не е изпълнил многобройните си предизборни обещания и не е успял да реши проблемите пред страната. Периодично той спира тирадата си, за да сгълчи празния стол и да каже на отсъстващия Обама „да млъкне“.“ Край на цитата.

Ето как реагира тогавашният президент Барак Обама, който по онова време се бори за втори мандат:

„Аз съм огромен почитател на Клинт Истууд. Той е велик актьор и още по-велик режисьор. И няма защо да му се обиждам. АКО ЧОВЕК Е ОБИДЧИВ, ТО НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА Е ПРЕЗИДЕНТ.“

А ето как реагира Доналд Тръмп в Туитър на критиката, отправена му от Мерил Стрийп по време на речта й на наградите Златен глобус 2017, когато й присъдиха статуетка за цялостен принос:

„Meryl Streep, one of the most overrated actresses in Hollywood, doesn’t know me but attacked me last night at the Golden Globes.“ И още: „She is a Hillary flunky who lost big“. Край на цитатите.

Държавническото поведение, наред с всичко останало, е и въпрос на възпитание. А също и на зрялост и умение да приемаш критиката спокойно. На Тръмп му липсва елементарно възпитание и аз приветствам Америка, че го отстрани. Време е елементарното възпитание и политическата зрялост да се върнат в управлението на тази страна. Върнат ли се там, вярвам ще се върнат и на други места.

А иначе на последните президентски избори Клинт Истууд подкрепя кандидата на демократите Майкъл Блуумбърг, който не успя да пребори Байдън на предварителния вот.

Мъдър човек е старият Клинт и добре възпитан.

Сещам се за един знаменит цитат от филма „Стоманени магнолии“. Героините на Олимпия Дукакис и Доли Партън са на сватба и гледат как жената на кмета се вихри на дансинга. А тя е дебела лелка на 60 с огромно шкембе, напъхано в прилепнала рокля. Доли Партън я наблюдава с презрение и казва:

– Well, I haven’t left the house without Lycra on these thighs since I was 14.

На което Олимпия Дукакис отговаря:

– You were brought up right.

Нека не подценяваме силата на доброто възпитание. Америка го направи и вижте докъде стигна. Ние в България вече 12 години го подценяваме и е крайно време да кажем стига. Невъзпитаните, прости и необразовани хора нямат място в политиката! Иначе сме осъдени да ни управляват разпищолили се неграмотници с нечленоразделни постове в социалните мрежи. И на всеки опит да бъдат спряни, да отговарят с истерични писъци, че им отнемат свободата на словото. Thanks, but no, thanks!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s