Сбогуване с 2020

на

Днес много хора съжаляват, че заради пандемията тази година ще им се наложи да празнуват Нова година в тесен кръг у дома. Мъчно им е, че ще пропуснат обичайните шумни купони в ресторанта на някой хотел или къща за гости, в България или чужбина.
Терсене им е, че няма да ядат първо, второ, трето и десерт на голяма маса с близки и нетолкова близки, няма да гърмят шампанско и пиратки на открит басейн в СПА комплекс, няма да се спретнат в нови лъскави тоалети с мъниста и пайети, няма да въртят гюбеци с дежурната певачица и да си правят семейно селфи пред елхата и софрата.
Което значи, че тъгуват по формата, а не по съдържанието.
Тъкмо формата пострада тази година заради КОВИД-19. Формата, фасадата и опаковката, които забързаният модерен човек отдавна, сякаш, бе приел за съдържание.
През 2020 коронавирусът взриви формата и със звучен шамар върна човечеството към съдържанието. С което то като че ли, разглезено от технологии и изнежено от благоденствие, беше забравило какво да прави.
Чудна работа! Уж отвсякъде ни заливат талази от съдържание, а се оказва, че са били подобие на съдържание, че май-май само контент (както е модерно да се казва) са били, а иначе съдържание изначално и по правило им е липсвало.
И изведнъж се видяхме изправени пред пустотата и самотата на собственото си съдържание и това ни уплаши. Направо ни ужаси. Защото мнозина откриха, че са изпразнени от него, че без спасителната привидност на формата са загубени.
А Новогодишната нощ, позволете ми тази волност, е тържество на формата над съдържанието.
Защото, приятели, всички тия Новогодишни банкети, купони, соарета, джамбурета, мухабети и изхвърляния не са съдържание, а само приличат на такова. Контент са те, да не кажа че са даже само форма и фасада.
И ако вътре го няма съдържанието – онова истинското, невидимото с просто око, те си остават просто кухи комуникационни упражнения на семинар по колективна лоботомия.
Затова, приятели, нека тази вечер обърнем внимание на съдържанието (майната й на формата). Нека обърнем внимание на близките, които са с нас и онези, които ги няма. Защото тази вечер, повече от всяка друга, в много домове ще липсват близки и приятели.
Затова нека довечера по-малко се тревожим за масата и храната и повече за сърцето и душата.
Да помълчим смирено с любимите хора вместо да говорим без да спираме. Празнословието замърсява атмосферата с глупост и лицемерие и следователно пак е тържество на формата над съдържанието. А думите по презумпция уж са призвани да транслират съдържание.
Няма проблем да посрещнете Нова Година у дома, по пижама, с пакет пуканки в скута. Няма нищо лошо в това, нищо кощунствено и осъдително. 31 декември в крайна сметка е просто пореден ден в броеницата на времето. Ако сме изпразнени от съдържание през останалите, нима има шанс да наваксаме за 24 часа?
Спокойно посрещане на 2021. Бъдете здрави и се обичайте. По-благословено съдържание от любовта няма. Останалото е форма, а тя е преходна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s