Reality (Giga) Bytes

Дори и сега в края на 2009г. е ясно, че материята е на изчезване. Има дефицит на материя, ако може така да се каже.  През 2060г. материалното със сигурност ще изглежда съвсем остаряло и анахронично. Под материално имам предвид онова, което можеш да видиш и пипнеш – око да види, ръка да пипне, както е казал народът. Само, че в бъдеще нито ръката ще пипа, нито окото ще вижда. И главен виновник за това безобразие ще бъде Глобалната мрежа,  разбира се. Интернет е на път да измести голяма част от материалното изражение на онова, което хората непринудено наричат: „ Да си живееш живота”.След 50г. мнозина от нас ще са се превърнали в риалити отрицатели, които водят алтернативен живот в Мрежата. Не че такива екстремисти не съществуват и сега, но със сигурност шеметният напредък на технологиите ще увеличи броя на привържениците на цифровата реалност. Ако днес можеш да си поръчаш пица онлайн или пък да видиш улицата, на която живееш от птичи поглед в Google maps, то със сигурност след половин век ще можеш да сключваш брак онлайн, да помиришеш цвете с едно кликване върху падащо меню или пък да запалиш свещ в църквата на Безкрайно Безразличния Бог /както казва Кърт Вонегът в „Сирените от Титан”/.

А това вече си е пълно отрицание на материята като такава – няма триене на повърхности, няма сцепление, няма точка на пресичане, няма комуникация.

Хората ще водят паралелен нематериален живот, лишен от съприкосновение с други същества. Подозирам, че дори домашни любимци няма да се отглеждат. Котета и кучета ще се избират онлайн и ще се хранят и разхождат веднъж дневно чрез две кликвания. Както днес си играем на фермери във Farmville на Facebook, при положение, че повечето от нас дори не знаят от коя страна се хваща лопатата, така през 2060 ще си играем на семейство без дори да си даваме ясна сметка какво означава да се будиш всяка сутрин до един и същ човек вместо да се будиш до лап топа си.

Интернет все повече ще скъсява дистанцията между хората като едновременно с това все повече ще увеличава празнината между тях. Присъствието на твърде много материя е тягостно и некомфортно – така, както е тягостно и некомфортно да страдаш от наднормено тегло.

Но все си мисля, че що се отнася до материалното, до реалността, която хапе и щипе, човечеството вече необратимо е започнало да слабее и ако върви с това темпо, след 50г. със сигурност ще страда от анорексия.

Имам 4-годишен племенник, който по цял ден виси пред лап топа и много често отказва да излезе навън с думите, че „иска да играе на компютъра”. Той вече живее живота на бъдещето, той е от онова поколение, за което да сключиш брак онлайн, да помиришеш цвете с кликване върху падащо меню, да отглеждаш електронен ризеншнауцер ще бъде нещо съвсем нормално.

Много по-нормално от това да си набереш цветя, разхождайки се в парка или пък да побягаш с истинския си ризеншнауцер на сутрешен джогинг.

Мисля си, че има някаква тайнствена връзка между следните на пръв поглед несъвместими факти:

  1. Модата на кльощавите манекенки
  2. Ултратънките мобилни телефони
  3. Плоските екрани на телевизорите

Човечеството просто се опитва всячески да се освободи от материята, от нейната тежест, от излишното триене на повърхности.

През 2060 ще има нов ултратънък Интернет, някаква нова Глобална мрежа, чието име не мога да назова – там ще има място за целия свят, компресиран и архивиран на максимум.

Само, че нали знаете, че зип файловете много често се чупят следствие на компресията …

* Статията е публикувана за първи път на www.2060.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s