Парите

Парите, парите, парите са всичко на този свят . . .
Няма нещо, което да не може да бъде купено с пари. Единственото нещо, едно-едничко е само и то е безсмъртието. Цялото богатство на света – всичките скъпоценности, пари в брой, банкови сметки, апетитни имоти, яхти, произведения на изкуството, акции в печеливши компании, петролни кладенци, петзвездни хотели и умопомрачително луксозни вили на брега на морето с частни плажове не могат да купят това едничко нещо – безсмъртието.Когато човек има толкова много и може да си позволи на практика всичко – в един момент забравя за това единствено нещо, което в крайна сметка не може да си позволи. Тъкмо напротив, твърде често подобни хора си казват: Хм, безсмъртие ли казахте . . . Мисля, че имам достатъчно пари, за да си го купя. С две думи – мога да си го позволя. Свържете се с банкерите ми.
Но . . . всъщност точно там е уловката. Никой не може да си го позволи. Не е могла Дорис Дюк, не е могъл Аристотел Онасис, няма да успеят и Майкъл Джексън, Мадона или пък Бил Гейтс.
За Бога, дори проклетите Ротшилдови умират, да не говорим за семейство Кенеди.
Едничкото, което ни прави равни това е, че сме смъртни. Всички до един, без изключение – всички някой ден ще паднем от клона, независимо дали клонът се оценява на 1 милиард долара или не струва и пукната пара.
Е, лично аз предпочитам клонът ми да е луксозно тапициран, мек и удобен, с красива гледка към бели плажове и безкраен син хоризонт, на който море и небе се сливат. И може би престарял, старадащ от хроничен артрит и затлъстяване кокер шпаньол, който да ми прави компания.
Ето това си представям за себе си – достатъчно пари, с които мога да си позволя един удобен клон, от който след време с достойнство да падна, но и не прекалено много – защото в противен случай ще повярвам, че мога да си позволя да не падам от клона.
Парите носят щастие само на онези, които не забравят, че са смъртни. А това очевидно зависи не от характера на хората, а от количеството на парите.
Защото, повярвайте ми, има такива количества, толкова несметни и неизброими като в приказките, които биха накарали всеки да повярва, че е безсмъртен.
Затова парите са всичко на Този свят, но на Оня свят не струват и пукната пара . . .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s